Under våren är det inte mindre än tre stycken goda medarbetare som går i pension hos Eksjö Maskin & Truck. Sammanlagt har de varit anställda i hela 97 år på Förrådsgatan i Eksjö. Innan de släpps iväg i frihet  resonerade de om tiden som varit och den som kommer framåt. Kjell Åberg, Kennet Svensson och Nils Göran Spång börjar med att konstatera att sammantaget har det varit en bra tid hos MT.

Kjell har sedan han började 1981 jobbat till största delen på lagret och som inköpsansvarig. Arbetsuppgifterna har varit varierande och det är något han verkligen uppskattat under hela anställningen. Vid något tillfälle genom åren, exempelvis vid finanskrisen i början på 90-talet körde det ihop sig lite men annars har tiden på MT varit riktigt bra. ”Frihet under ansvar” sammanfattar han som ett exempel på vad som varit bäst.

Att frihet och ansvar är en grund på MT håller även Kennet med om. Han började som svetsare 1979 och är en av dem på verkstaden som har mest erfarenhet av alla momenten. Han har alltid uppskattat möjligheten att få lösa problemen själv när de dykt upp. Till exempel en konstruktion eller en grundidé till en lösning. Att sedan se hur flera av dessa idéer och konstruktioner används i det löpande jobbet är kul att se.

Det är ute på lackeringen som Nils Göran har gjort sina 19 år på MT. Något som han minns av sin tid är när ”Kalle Anka-bilen” skulle lackas. En breddbar lastbil till Riksutställningen som kunde bli så mycket som 9,60 m bred. Utfällningen skapar en känsla av Musse Piggs husvagn på julafton, därav smeknamnet. Själva lackeringen fick utföras under en helg i rätta verkstaden för att den tog sådan plats. Här fyller Kennet också på med att den var minnesvärd även att bygga då den tog 14 månader i produktion! Tilläggas kan att standardkonstruktion tar ungefär 2 månader att producera.


”Kalle Anka-bilen”

Flera gånger kommer de tillbaka till att de fått jobba mycket fritt och hur ledarskapet och kollegorna bidragit starkt till det.

Alla tre har olika funderingar och planer på vad de ska göra framöver. Kennet tycker det ska bli riktigt skönt och ser fram emot tiden som pensionär. I garaget väntar en Saab på att bli omhändertagen och han ser fram emot att ta dagen som det kommer. Nils Göran å andra sidan tycker att det känns lite konstigt att inte veta hur det ska bli. Tiden lär han dock inte ha svårt att fylla då det finns både hus, raggarbilar, båt, husvagn och motorcykel att ta hand om. Sen kan han tänka sig att hoppa in extra på MT och jobba ibland. På hans villkor.

Kjell i sin tur tycker inte att det känns så mycket att gå i pension utan tänker att han tar det som det kommer. Hemma på gården i Norra Vi finns sju hus att ta hand om så även där finns projekt. Trädgård och odlingar tar också sitt.

Gemensamt för både Nils Göran, Kennet och Kjell är dock att de alla har trappat ner sin arbetstid inför pensionen. På olika sätt har de börjat med att vara ledig någon dag eller två i veckan för att inte förändringen ska bli så stor. Något dem starkt rekommenderar om möjlighet finns.

Liksom sin tid hos Eksjö Maskin & Truck har de blivande pensionärerna hittat sina egna lösningar för att det ska bli så bra som möjligt. Både för sig själva och verksamheten. MT tackar innerligt för dessa 97 år och lovar att inte kalla in dem för extra timmar allt för ofta.