Det är inte bara flisbilar som har rullat ut från Eksjö Maskin & Truck genom åren även om det är den huvudsakliga verksamheten. Flera andra intressanta byggnationsprojekt har också passerat. Ofta har det handlat om breddbara trailers. Anonyma i sin grundform men iögonfallande när de används.

Den första breddbara trailern som byggdes i Eksjö var en beställning från Svempa, bärgarkunden i Stockholm. Han skulle köra en roadshow åt ATG och ville ha ett spektakulärt bygge. Tillsammans med Svempas Jan Richter och konstruktören på MT skapades en byggnation med designade och rundade former där skåpet kunde expanderas och breddas för ett större utrymme invändigt. Konstruktionen kunde sedan appliceras på flera byggnationer, branscher och områden. ATG-trailern kom senare att användas av Polisen i utbildningssyfte.

Efter den trailern som byggdes 1996 kom sen en rad olika varianter. Bland annat vårdmobiler där vård och omsorg kunde komma ut till vårdtagare i glesbygdsområden istället för att de ska resa långväga till närmaste mottagning. Försvaret har varit en annan kund liksom den livsmedelsaffären längre upp i landet som ville möta kunderna än närmare och byggde sig en rullande livsmedelsaffär.

Volvo ville ha en breddbar bil i varje världsdel till exempelvis utställningar liksom Riksteatern som genom sin lösning kunde göra en del kultur mer tillgänglig för alla. Dock blev det aldrig något av polisens funderingar om en trailer till terroristdrabbade områden.

Den mest kända breddbara konstruktionen, åtminstone för allmänheten är nog vallabilen till skidlandslaget. Den syns än, mer eller mindre varje helg i TV-rutan i och med Vinterstudions rapportering från världscup och mästerskap(klicka här för video när trailern breddas). För några år sedan syntes även studion från V75 ganska ofta i TVn – även den en breddbar historia från Eksjö Maskin och Truck.

Efter några år med fokus på enbart flisbilar rullar i vår ut en ny breddbar trailer. Denna gång är det en eventtrailer som ska få se dagens ljus i Eksjö.