Redan i mitten av november rullade den första 20-tons framvagnen ut från Maskin & Truck i Eksjö. Framvagnen visades upp för första gången på Elmia Lastbil tidigare i år och fick ett bra mottagande. Som alltid med nyheter blir det många frågor kring konstruktion och hållbarhet i praktiken.

Fjellströms på Prima Logistik var en av de första som såg möjligheten i den nya lösningen. För bara några veckor sedan fick de hem sitt nya släp med just 20-tons framvagnen monterad. Med en verksamhet som går dygnet runt från söndag kväll till lördag morgon så har det nya släpet verkligen fått bekänna färg. Utöver den så har man även två andra flisekipage igång.

”Vagnen går stadigt och fint på vägen, den blir lite stabilare när framändan dras isär” berättar Fredrik Fjellström när vi frågar honom om deras nya släp.

Prima Logistik har sin verksamhet i Östersund och har mellannorrland som upptagningsområde. Här kan snön ställa till det för transporter och bara nu på några dagar kom en halvmeter snö. Flera av Fjellströms chaufförer har rapporterat att de varit nöjda med hur framvagnen beter sig på halt underlag. ”Det var flera kollegor i branschen som sa att det aldrig skulle gå, att den bara skulle gå rakt fram” fortsätter Fredrik och säger att det inga bekymmer att ta sig fram vare sig i rondeller eller på andra ställen.

Det är Fredriks söner som driver Prima Logistik i huvudsak. De sköter mycket av administrationen själva utöver körningar och det märks att det är ordning och reda. Utöver att skaffa sig kunskap om själva konstruktionen i 20-tons framvagnen har de även gjort beräkningar och jämförelse med ett fem-axlat släp. Med hänsyn tagen till ökad kostnad för en femte axel i exempelvis inköp, underhåll och däck upplever de att den nya framvagnen har även ekonomiska fördelar. Lägg därtill utmaningar med BK4-vägar och maximering av last. ”Då blir 20-tons framvagnen en bra lösning” avslutar Fredrik på Prima Logistik.